Selasa, 31 Januari 2012

:: Donut Kentang ::

Assalamualaikum dan selamat pagi..
Lama dah Jue xmcuba resepi terbaru. Malam td teringin nk buat donut kentang.
Ni kira tawakal jelah cz xpernah cuba buat. Penat jugak nk menguli doh ni.. Lenguh tangan yelah Jue xguna BM cz xda. Tp yg penting menjadi. Terima kasih kpd sumber resepi rosmarlina @ jintanmanis.com krn bg Jue copy & paste resepi.



Doh yg siap di uli selama 40minit. Siap untuk diperam selama hampir 1jam.



Donut yg telah dibentuk. Sedia untuk dibiar kembang 2kali ganda.

Donut yg telah siap digoreng. Lembut dan gebu.

Jom kita sama2 mjamu sarapan pagi.


Donut Kentang
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahanya
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2  sudu kecil)
( susu tu ros letak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)

Caranya.
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.

2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnye, seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
4. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan.

Jumaat, 20 Januari 2012

Berikanku kekuatan..

Salam Jumaat semua..
Pengalaman dalam sesebuah kehidupan cukup memberi pengajaran dalam meniti kehidupan..
Dugaan menempuh hari2 yang mendatang kadang2 ada suka dan duka lebih mematangkan hidup sebagai insan yang bergelar manusia..
Alangkah bahagianya jika segala yang kita impikan dan keinginan menjadi kenyataan,
Namun segalanya kabur... hambar...
Sesungguhnya aku pasrah di atas Takdir Mu...
Sesungguhnya aku terima segalanya mungkin itu yang terbaik bagiku...

Ya Allah..
Bantulah aku..
Kuatkan semangat ku untuk menempuh hidup ini...
Sesungguhnya aku adalah insan yang lemah...
Dekatkan ku dengan diri Mu ya Allah...
Sesungguhnya tiada yang kekal abadi selain pd MU ...

Khamis, 29 Disember 2011

:: tengok ~ pegang ~ rasa ::

Salam dan selamat pagi semua.. 
Rasa mcm sekejap je nak berakhir tahun 2011 ni yerk tengok2 dah nak masuk tahun baru pulak 2012. Macamana agaknya kehidupan selama pd masa akan datang ni. 
Harap2 semua urusan dpermudahkan Allah, hidup diberkati oleh Allah s.w.t. begitu jua doaku pd anak, mak dan keluarga serta sanak saudara sesama Islam.. Amin..

Pagi ni Jue nak sharekn muffin yang Jue buat masa cuti panjang baru2 ni.
Jue blh dikategorikan sbg suka mkn muffin dan kek dan suka juga mencuba.
So, jue juga akan sharekn resepi bagi mereka yang ingin mcuba buat muffin.

Muffin pandan ni jue buat sempena birthday Kakak(16 Disember), Mak(17 Disember) dan Abang(22 Disember). Huisshh 3 org tu dlm bulan Disember tp gambar muffin ni mcm2 corak aising.. Yelah nak bg anak2 sedara xcited.. Hehehehe...

 Jue c&p dr sumber2 berikut.. Blh try...
Resepinya mudah, senang dan yang penting sedap..



Ta Daa.. Cantik x?



Muffin Pandan
by
anymz mukitchen
Sumber:Cari.com & RinnChan
Sumber:Nor @SGN67

Bahan2

200gm tepung gandum 
1 1/2 tsp baking powder 
1/2 tsp soda bikabonat 
1/2 tsp garam halus 
120gm gula castor 
200ml santan kelapa (dalam kotak) 
100ml minyak jagung 
2 biji telur 
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau) 
*1/2 tsp pandan essence 
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc. 

Nota : 
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya . 

Cara-cara: 
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners. 
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam 
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker. 
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua 
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy). 
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya. 
5. Bakar selama 20minit.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...