Sabtu, 9 Mac 2013

DURIAN CREPE IN THE HOUSE!!

Assalamualaikum dan selamat pagi semua..

Hari sabtu ni semua buat apa ye? Masak2 ke atau ada plan nak pergi mana2? Jue takde plan kemana2 pun lagipun setiap sabtu memang Jue kerja halfday...

Baru2 ni Jue berkenan sangat nak mencuba buat Durian Crepe sampai macam2 resepi duk membelek blog2. Pening kepala nak memilih resepi coz ada yang cakap guna 7 jenis tepung, 5 jenis tepung, 1 jenis pun ada.

Macam2 blog Jue pergi jelajah tengok sana sini dan akhirnya baut keputusan untuk mencuba je klo tak menjadi takpe nanti mak boleh olah jadikan kuih lain.. Hehe. Lagipun bab2 mengolah ni mak memang pandai bak katanya kita buat dia, bukan dia buat kita.. Betulkan?

Ok jom tengok camna rupa Durian Crepe Jue ni dan mintak maaf ek kejadiannya tak berapa cantik sangat sebab saiz pan dan tak pandai lipat.. Takpa asalkan puashati dengan resepi kulitnya sudah..
Dan Jue nak ucapkan terima kasih pada blog tersebut kerana sudi sharekan resepi Durian Crepe..




DURIAN CREPE
 By :  http://mytouch-miza.blogspot.com


 - 20g  tepung gandum                                       
 - 20g tepung ubi                                                
 - 10g tepung kastard                                           
 - 10g tepung jagung                                             
 - 1sdb minyak masak                                          
 - 1sdb gula pasir                                                 
 - secubit garam                                                    
 - 1 biji telur A                                                                              
- 40ml susu cair                                                 
- 150ml air biasa                                                  
- sedikit esen
- pewarna

Cara-caranya :


1. Campurkan semua bahan2 di atas kacau dan tapiskan.

2. Canai bahan campuran tadi dalam non-stick pan, ratakan dan nipiskan.
3. Sejukkan kemudian bolehla melipat crepe..

Filling :

 FILLING
200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingga kental
Isi durian secukupnye.

 

Selamat mencuba ye. 



Tengok tu tebalkan lipatan kat bawah.


Uisshh gemuknya bantal duyan ni.. Makan 1 pun dah puashati.

 


3 ulasan:

mama3heroo berkata...

cantik kejadiannye..tp syg sekali saya x mkn durian..ngee

Jujue Ahmad berkata...

cantik ke? tak pun.. besar sangat lipatannya.. tu lah suami pun tak makan crepe durian nanti jue nak cuba buat crepe blueberry pulak..

Qasey Honey berkata...

msih ade lg ker doyan..hihi..tliur lak tgk..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...