Jumaat, 17 Februari 2012

:: MENU TENGAHARI ::

Salam..
Selamat pagi semua. Hari ni rasa rajin nak upload gambar masakan tengahari. Plan nak masak lauk ni dr semalam, siap beli bahan2 n pagi ni bangun awal terus memulakan sesi memasak. Jom kita tengok menu dan resepinya sekali.



SAYUR KELADI MASAK AIR


Sayur Keladi Masak Air

Bahan-bahan:

Beberapa batang keladi - dibersih dan dipotong
Bawang Putih - ditumbuk
Bawang Besar - ditumbuk
Lada Hitam - 11/2 sudu kecil (ditumbuk)
Isi ikan - xkisah sama ikan bilis, ikan selayang

Cara-cara:

Masukkan air dan asam keping dalam periuk, masukkan keladi dan rebus sekejap. Kemudian toskan. Sediakan air secukupnya dalam periuk dan masukkan semua bahan2 di atas kecuali batang keladi. Bila dah gelegak masukkan batang keladi yg telah dicelur td. Perasakan. Bila dh masak sedia untuk dimakan.




SAMBAL UDANG


Sambal Udang

Bahan-bahan:

Udang - dibuang kepala 
Bawang putih*
Bawang merah*
Halia*
Cili kering mesin / cili boh
Bawang besar mayang
Garam
Gula

Cara-cara:

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan yg bertanda * hingga agak2 garing. Kemudian masukkan cili mesin, gula dan tumis hingga pecah minyak. Bila dah pecah minyak masukkan udang jika bahan tumisan agak kering letakkan sedikit air. Perasakan garam secukupnya. Bila udang hampir masak masukkan hirisan bawang mayang. Tapi jgn terlalu lama. Kemudian blh la dihidang.


So, siap dah menu tengahari pada hari ini.. Selamat mencuba.^-^
 

2 ulasan:

CT Delima berkata...

As'salam Jujue

lauk macam ni k.ct belum pernah buat lagi kat rumah, maklumlah anak2 ni tekak macam orang kaya Jue..hehehe. lauk2 kampung yang sedap macam ni mana nak makan, tekak moden lan..hehehe

Tapi sambal udang tu dapat cecah dengan lempeng memang terangkat :)

Nieza berkata...

sedap tgk menu lauk ni terasa lapar lak mlmx2 kat sini:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...